30 aug. 2022

Under Ytan Till Grytan - hållbar sjömatsmeny för stora och små

Genom matlagningsprojektet "Under ytan till grytan" har WIN WIN Award förenats med Coop Väst och Skövde kommuns måltidsavdelning som samarbetspartners i en gemensam strävan efter att väcka intresse för hållbar akvakultur, det vill säga all form av mat, hållbart odlad under vattenytan. Den 1 september sjösätts projektet i fem av kommunens restauranger, från förskola till äldreboende, samt i Stora Coops butik i Skövde.


Hållbar sjömatsmeny på förskola och äldreboende i Skövde

Nya spännande recept har tagits fram med framförallt tre råvaror i fokus – Clariasfärs från Gårdsfisk, samt tång och musslor.

Målet med projektet är att en lockande, innovativ, hållbar och god sjömatsmeny ska erbjudas Skövde kommuns invånare samt i form av en receptsamling för hemmabruk som kommer publiceras i flera kanaler, däribland i Skövde kommuns kokbok #MaträttSkövde - en kokbok av proffs (skovde.se) Projektet kommer dokumenteras, filmas och spridas brett i olika forum för att inspirera och öka medvetenheten kring frågan om hållbar akvakultur för framtidens näringsförsörjning. Målet är att fler ska bli inspirerade till att konkret inkludera hållbar akvakultur i sitt liv och näringsintag och ytterligare öka Sveriges självförsörjningsgrad.


Media hälsas välkommen till Helenaskolan och Stora Coop

Media hälsas välkommen Helenaskolan (Grundskola åk 7-9) och Stora Coop för att få mer information om projektet, prata med skolungdomarna som erbjuds den hållbara sjömatsmenyn, samt även själv smaka på det som bjuds under dagen.


Helenaskolan:

Torsdag 1 september, kl. 11:30 i Helenaskolans restaurang och på skolgården.

Kontaktperson: Helena Gustavsson, måltidschef på Skövde kommun, tel: 0500-49 87 39


På Helenaskolan bjuder köket på:

- Havets wallenbergare på svensk Clarias med potatismos, gröna ärtor och skagensås.

- Thailändska ”fishcakes” på svensk Clarias med havreris och sås med smak av ingefära och koriander.

- Havets lasagne med smak av musslor.

- VEG: Lasagne med keso, morot och tomat.

Och på skolgården gästas vi av Musselbaren från Ljungskile & Smögen där de brassar musslor!


Stora Coop i Skövde:

Måndag- fredag vecka 35, kl. 10:00-18:00, Stora Coop Skövde butik samt restaurang

Kontaktperson: Christer Berg, restaurangchef Stora Coop Skövde, 010-741 16 39.


Under hela vecka 35 gör Stora Coop Skövde olika insatser för att få fler konsumenter nyfikna på sjömat och för att upptäcka den goda matfisken Clarias. Restaurangen på Stora Coop Skövde serverar Biff på Clariafärs med rostad potatis och tillbehör.

Inne i butiken bjuder Coop på klassisk bolognese gjorde på Clariasfärs. Coops kunder kan testa rätten i “Smaka på Coop”-ståndet inne i butik.


Hållbar Akvakultur

Akvakultur är odling av vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor, kräftdjur och alger. Dessa är enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO nödvändiga för att klara att tillgodose näringsbehovet hos världens snabbt växande befolkning. Akvakultur ökar redan snabbt och uppskattningsvis tre miljarder människor får idag minst 20 procent av sina nödvändiga näringsämnen från sjömat, som oftast har stora fördelar ifråga om såväl hälsa som miljö.