top of page
WinWin_HFB_14601_R.JPG
Catch Anchor 1

CATCH OF THE WEEK

Catch of the Week is the WIN WIN Gothenburg Sustainability Awards’ biggest national awareness campaign to date. Along with 15 of Sweden’s greatest chefs and food personalities we decided to take the bull by the horns and explore this year’s theme – sustainable aquaculture – first-hand. How do you cook a sea squirt? Is a regular seashell actually edible? What happens if you use red algae to make your dough rise? And is all aquaculture really sustainable? 

 

We’re about to find out and will be sharing our exploits with all of you.

What’s the catch and… what’s the catch? Get it? 

Catch of the Week is a Swedish national campaign which is why the rest of the page will be in Swedish.

WinWin_HFB_14487_R_16-9.JPG

Från och med torsdagen den 16 juni 2022 släpps en Catch-video i veckan via WIN WIN:s Youtube-kanal. En kock, en akvakultur-utmaning, en maträtt. Men bara en vinnare. 

Rösta fram din favoriträtt genom att gilla videon på Youtube!

Lagom till WIN WIN Award-galan den 21 oktober kommer vi ha räknat likes och kommentarer. Den kock med flest reaktioner tar hem segern! Vill du ha chansen att vinna två VIP-platser på WIN WIN Award-galan och träffa din favoritkock, alla hens kollegor, världens främsta forskare och såklart årets pristagare?

Missa inte att rösta!

 

Dela och sprid och ja – man får rösta på flera rätter. 

WinWin_HFB_14406_R_Landscape.JPG

CATCH-KOCKARNA

Vi är galet stolta över att så många av Sveriges absolut främsta matpersonligheter vill hjälpa oss att lyfta hållbar akvakultur som en del av lösningen på världens framtida näringsförsörjning. Alla har ställt upp 100% pro bono. Deras engagemang och insats är inget mindre än guld! Tack och varsågoda.

210531 Tina Porträtt14629.jpg

TINA NORDSTRÖM

Hela Sveriges egen Mat-Tina, med bl.a.Sveriges yngsta mästerkock, Tinas Mat och Tinas Kök på meritlistan. Dessutom vinnare av Let’s Dance 2008 och senast aktuell med en ny säsong av Hela Sverige bakar.

RÅVARA: SJÖPUNG

Sjöpungen är en delikatess runt Medelhavet, i Korea, Japan, Kina och Chile. Den växer i massor på svenska västkusten, t ex under pontonbryggor och smakar som ostron.

Tinas avsnitt släpps allra först den 16e juni.

210531 Tina Porträtt14629.jpg

MONIKA AHLBERG

Café Monika Ahlberg, Thielska Galleriet

Driver Thielska Galleriets café. Kock, matskribent och en av Sveriges mest lästa kokboksförfattare med 22 kokböcker hittills. Startade och drev Rosendals trädgårdscafé, kök och bageri fram till år 2000.

RÅVARA: SOCKERTARE

Sockertare liknar krokodilskinn! Den innehåller mannitol, en sockeralkohol - därför smakar den sött.

Monikas avsnitt släpps den 30e juni.

Henrik Sauer.jpeg

HENRIK SAUER

Svartsö Krog, Stockholms skärgård

Henrik driver populära Svartsö Krog tillsammans med Mikael Fredriksson i Stockholms skärgård sedan 2013 och Matateljén i Gamla Enskede sedan 2016 med Anna Klyvare.

RÅVARA: KARRAGENALG

Från början skördades nästan all karragenalg på Irland och användes framför allt till klarning av öl. Idag har man den bl.a. för utvinning av förtjockningsmedlet karragenan (E407) som används i till exempel glass.

Henriks avsnitt släpps på kronprinsessans födelsedag, den 14e juli!

magnus ek_Foto Erik Olsson.jpg

MAGNUS EK

Ständigt aktuelle Magnus är en av Sveriges absolut främsta kockar, belönad med två Michelin-stjärnor. Driver Oaxen Krog och Oaxen Krog & Slip i Stockholm tillsammans med Agneta Green. Vann Guide Michelins allra första hållbarhetspris 2020.

RÅVARA: TRYFFELTÅNG

Som namnet antyder har tryffeltång en smak som påminner om tryffel och används bland annat som smaksättning av olja och chips. 

Magnus avsnitt släpps den 28e juli.

Alexandra Zazzi.jpg

ALEXANDRA ZAZZI

Kock, matskribent, författare och såklart: Robinson-vinnare. Alexandra har skrivit fyra kokböcker, drivit två restauranger och varit programledare för flera tv-program.

RÅVARA: FLÄCKIG HAVSKATT

Den fläckiga havskatten kan bli upp till 180 centimeter lång, och väga upp till 26 kg! Förutom att vara en populär matfisk gör man ofta läder av skinnet.

Alexandras avsnitt släpps den 11e augusti.

WinWin_HFB_14455_R.JPG

BONUS-VIDEO

med flera av Catch-kockarna

Många av våra kockar gav oss extra material som vi kokar ihop till ett bonusavsnitt som släpps i slutet av kampanjen.

Var redo för berättelser, bloopers, hållbarhetstips och extra rätter!

OLIKA RÅVAROR

Vi får återbesök av bland annat karragenalgen, sockertaren & tryffeltången.

Bonusavsnittet släpps den 25e augusti.

Skövde_Viktor Wendt_3.jpg

VICTOR DANLING WENDT

Billingsskolan, Skövde Kommun

Victor har erfarenhet från krogbranschen men bestämde sig ganska snabbt för att det var den offentliga gastronomin som han ville jobba i. Victor brinner för att knyta band till och bygga förståelse mellan måltidsavdelningen och skolans verksamhet.

RÅVARA: FINGERTARE

Fingertare är god att steka, woka eller fritera. Den är även toppen som buljongbas, vilket den ofta används till i det japanska köket. 

Victors avsnitt släpps den 23e juni.

Skövde_Annie Friberg_2.jpg

ANNIE FRIBERG

Skövde Kommun

Annie är utbildad vid Grythyttan och som yrkeslärare inom restaurang. Annie har tidigare jobbat på krog men nu jobbar hon på Hästhovens förskola med måltids-pedagogik. Annie brinner för att maten och måltiden ska vara en upplevelse för gästen.

RÅVARA: KNIVMUSSLA

Knivmusslan ser annorlunda ut: den är lång och smal, och muskelkroppen hänger utanför skalet. Passar perfekt som förrätt eller som tilltugg till drinken.

Annies avsnitt släpps den 7e juli.

Skövde_Sandra Loft_1.jpg

SANDRA LOFT

Bokens seniorrestaurang, Skövde Kommun

Sandra bestämde sig tidigt för att hon ville jobba för att skapa bra måltider för kommunens äldre. Sandra är arbetsledare i Bokens seniorrestaurang där hon serverar till de äldre. Sandra brinner för att de äldre ska få en god måltidsupplevelse med guldkant.

RÅVARA: SANDRÄKA

Sandräkan kallas också hästräka. Om den känner sig hotad hoppar den baklänges med stora språng. Den blir inte röd när man kokar den, utan håller sig grå.

Sandras avsnitt släpps den 21 juli.

Skövde_Gustav Ranstrand_3.jpg

GUSTAV RANSTRAND

Helenaskolan, Skövde Kommun

Gustav har tidigare jobbat både i krogbranschen och den offentliga gastronomin i andra kommuner. Just nu är Gustav arbetsledare på Helenaskolan som är en högstadieskola. Gustav brinner för glada matgäster och riktigt god och vällagad mat.

RÅVARA: MASKERINGSKRABBA

Maskeringskrabban är ett rovdjur som gärna äter sjöstjärnor. Namnet kommer av att den gärna kamouflerar sig med hjälp av det den hittar i sin närhet.

Gustavs avsnitt släpps den 4e augusti.

Skövde_Erik Karlsson_2.jpg

ERIK KARLSSON

Västerhöjd, Skövde Kommun

Har en bakgrund i krogbranschen och alltid haft ett stort fokus på lokala råvaror. Erik har tidigare serverat måltider till yngre men jobbar nu som arbetsledare på Gymnasium Skövde Västerhöjd. Erik brinner för att laga smakrik mat från grunden samt helhetsupplevelsen för matgästen.

RÅVARA: SJÖBORRE

Sjöborre har en smältande silkeslen konsistens och en frisk, nötig smak - inte alls fiskig. Det är bara de gulorange könskörtlarna man äter.

Eriks avsnitt släpps den 18e augusti.

Hoppsan! Våra kockar har kämpat tappert men den här gången blev det ingen film. Det kan handla om snuviga barn, galet mycket att göra på krogen eller att ingrediensen som tilldelats vår kock helt enkelt inte är i säsong. Och vet ni vad? Det är helt OK. Catch of the Week handlar om mer än det som syns och hörs just nu. Läs mer och titta på våra andra fantastiska Catch-filmer här!

Frida 2022-04-11 High Res-2.jpg

FRIDA NILSSON

Concept & Quality Development Head Chef, ESS Group

Frida är en av Sveriges mest hyllade kockar, idag Concept & Quality Development Head Chef på ESS Group. Hon utsågs bl.a. till Årets Rising Star av White Guide 2019 och årets kock på Stellagalan 2019.

RÅVARA: VALTHORNSSNÄCKAN

Valthornssnäcka är en eftertraktad vara i mellersta- och södra Europa. Den äts bland annat i Bretagne, där den går under handelsnamnet bulot. Köttet är fast och har en mild och fin smak. 

sofia B Ohlsson.jpg

SOFIA B. OLSSON

Driver VrÅ på Clarion Hotel Post sedan 2012, rankad som en av Sveriges främsta fiskrestauranger. Sofia har bl.a. fått Tore Wretmans Guldmedalj och är en stark profil inom restaurangbranschens hållbarhetsutveckling.

RÅVARA: HAVSSALLAT

Unga exemplar är goda råa i sallad, torkade i kryddblandningar och örtsalter eller hackade i omeletter, pajer och soppor. 

Lisa_Lemke_8_foto_magnus_carlsson.jpg

LISA LEMKE

Frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock, känd från bl.a. Sommarkväll på SVT, Grillmästarna, Mitt kök/Köket på TV4 och med SVT:s matprogramserie Timjan, tupp & tårta som spelas in hemma hos Lisa på Skrea Backe. 

RÅVARA: STRANDKRABBA

Strandkrabba serverades ofta till kung Oscar II som ofta besökte Bohuslän under senare delen av 1800-talet.

Louise Johansson_LinaEidenbergAdamofoto.jpg

LOUISE JOHANSSON

@tastebylouise på Instagram

Kock, matstylist, bronsmedaljör Årets Kock 2021 och vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Driver Instagramkontot Taste by Louise.

RÅVARA: SJÖGURKA

I Japan och Kina kokas, soltorkas och röks sjögurkan. Den är en viktig inkomstkälla för många fiskare.

Elvira Lindqvist.jpg

ELVIRA LINDQVIST

Elvira är Kreativ ledare på Restaurang Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm med stort fokus på hållbarhet. Tidigare kökmästare på Huvudsta Gård och Fotografiska, samt vinnare av Årets Stellakock 2020.

RÅVARA: RÖRHINNA

Färsk rörhinna smakar klorofylligt och mineraligt. Torkad smakar den skaldjur. Friterad smakar den vit tryffel och ramslök!

Carl Ander är fotografen bakom våra fantastiska bilder till Catch of the Week, baserad i Göteborg precis som vi och med närhet till havets råvaror. Alla huvudpersoner lånades från marina verksamheter i Västra Götaland och hanterades av personer med gedigen kärlek till både dem och havet. Alla djur var levande vid plåtning och togs om hand med omsorg och under goda förhållanden innan de fick återvända till sina akvarier. Inga djur har skadats före, under eller efter fotograferingen och den plockade tången tillagades vid ett senare tillfälle.

CARL ANDER

bottom of page